Skip links

RS Tera Pro Eesti MV 2024

1. Treeningpäev 14. august

Päev algas väljasõiduga imelisele Saaremaa saarele, kus ma viimati käisin 2010. aastal Laser STD treeninglaagris Juri Šaraškiniga. Siis puhus kogu laager merelt 25-30 sõlme, nii et vaevu jõudsime koolitust läbi viia.

Seekord, 14 aastat hiljem, on kõik teisiti. Kõik 4 võistluspäeva valitsesid nõrgad tuuled. Aga sellest lähemalt minu raportis. See on ikka sissejuhatus 🙂

Koolitusel osales väga vähe inimesi. 2 laser 4.7-t, kaks Tera Pro (kus üks neiu isegi ei võistelnud) ja kaks RS Aerot, sealhulgas meie klassiliider Andres. See kõik on üsna kurb, et teised trenni ei tule.

Meil oli suurepärane treening. Ringi tegime 8 paiku, harjutasime paaristööd, takke ja jibe. Stardid ja väikesed treeningsõidud. Pärast tunnis vaatasime minu telefonis trenni üle. Loodan, et mõni kohalik organisatsioon paneb klassiruumi televiisori. Oma vigade väljastpoolt nägemine on väga oluline ja aitab palju.

2. Võistluste korraldamine. Võistluskomitee. Vee peal otsustades

Võistluse korraldus oli hämmastavalt kõrge. Eriti meie RS Tera Pro klassis, kus peakohtunikuks oli Tõnis Kask oma kõrgtehnoloogiliste droonimärkidega, millega saab kaugjuhtimisega oma asukohta muuta. See oskusteave kiirendas oluliselt tööd vahemaade muutumise ja muude korraldustöödega. Vahel aitasin märkide mootoreid vetikatest puhastada, kuid üldiselt oli protsess ainulaadne, kus sisuliselt 1 inimene saab regati täismahus läbi viia. Tõnise meeskonnas oli veel üks inimene, tema naine. Kõik see võimaldas läbi viia maksimaalse arvu sõite, mis on minu mäletamist mööda absoluutne rekord – 12 täispikkusega 40-45 minutit jooksu 4 päevaga. Braavo.

Meie klass kutsuti. Pole selge, mida see tähendab. Meie puhul tähendas see, et olime täiesti omapäi. Žürii pole KUNAGI NELJA PÄEVA jooksul meie võistlusele tulnud. See tähendab, et klass oli võistluse korraldajate poolt ära jäetud, mis võimaldas mõnel meie jahimehel reegleid rikkuda. Loe edasi. Ma olen selle üle väga õnnetu. Protestidel oli ka inetuid hetki, kus Narva Jõesuu meremeestele tõlki ei antud. Laps oli stressis, teda ei kuulatud ja lõpuks diskvalifitseeriti. Eesti keele oskuse üle me nüüd arutlema ei hakka, sest see on siin kohatu.

Eetika.

Purjetamist on aegade algusest peetud härrasmeeste spordialaks. Spordiala, kus eetika mängib olulist rolli. Mis on eetika – need on mõned sündsusreeglid. Näiteks me ei istu paatides, kui need on kaldal. Me ei sõima ega solva teisi sportlasi ei merel ega kaldal. Samuti ei tülitse me teiste rivaalidega keele, soo ja rahvuse põhjal.

reegli number 2 rikkumine:

ausa spordivõistluse põhimõte. Mille eest võidakse nad aastaks või pikemaks ajaks diskvalifitseerida. Laste puhul on karistused tavaliselt vähem dramaatilised, kuna nende käitumine peegeldab nende spordiklubi, treenerite ja vanemate käitumist. Palun pöörake sellele tähelepanu. Kohalikud kohtunikud ja EJL on teadlikud.

Võistkondlik võitlus.

Võib-olla kõik treenerid ei tea, aga meeskondlik võitlus on KEELATUD.

Tehnilised punktid.

Pumpamine ja reeglite rikkumine. Seeline tehnika on Keelatud

 

video näide

Kõik eelnev kehtib mingil määral kõikide sportlaste kohta.

Ülejäänud sportlased, kes osalesid kõikidel minu treeningutel, eriti just Räpina treeninglaagris, parandasid tublisti oma tehnilist taset.

Lugupidamisega

Peareener Deniss

Leave a comment